Global Climate Strike – Klimatmarschen 29/11 2019

Inför FN:s klimatmöte COP25 i Madrid samlades ett hundratal klimataktivister på Stortorget i Örebro för att manifestera för klimatet.

Marschen samlade några hundra personer i alla åldrar. Sambarevolutionen höll takten och talkören skanderade, bl a: Tomma ord och mera prat, räddar inte vårt klimat! och Ropen skalla, framtid för alla!

Det hölls tal både inför och efter själva marschen. På rådhustrappan berättade Kerstin Hennerdal om sin nya barnbok ”Miris klimathjältar”, skådespelaren och musikern Niclas Ekholm, framförde en egen sång, estradpoeten och konstnären Magdalena Eriksson, Hanna Boman från organisationen Extinction Rebellion Örebro, Rolf Lidskog, professor i sociologi vid Örebro universitet, och William Grönlund, lärare på Fellingsbro folkhögskola höll glödande tal.

Klimatmarschen i Örebro var en av alla manifestationen som genomfördes i stora delar av världen under dagen.

Här är texten till  Magdalena Eriksson tal

Hanna Boman, Extinction Rebellion Örebro har publicerat sin text på Facebook 

William Grönlund, lärare på Fellingsbro folkhögskola, video och text på Facebook


Pressklipp, SVT:

Klimatmarsch på Stortorget inför FN-mötet i Madrid: ”Det händer inte tillräckligt”

Publicerad 29/11 2019 kl18.35

Flera hundra örebroare tog sig hellre till gatan än affärerna på Black friday – för miljöns skull. En marsch för klimatet anordnades utanför rådhuset för att påminna makthavarna.

Inför det stundande FN-mötet i Madrid, där världsledare ska samlas för 25:e gången för att diskutera framtiden, så vill de här örebroarna påminna om vad som är viktigt. De hade med sig plakat med olika budskap till politikerna. Som ”Rädda klimatet”, ”Ge oss hopp” och ”Vi står upp för klimatet”. 

– Vi känner att det inte händer tillräckligt, det går för sakta. Därför behöver vi samlas så att alla känner att det här är en fråga för alla partier, det är viktigt att vi står upp för det här allihopa, säger Cecilia Hessel som gick med i marschen.   

Bland annat var Fridays for future Örebro med och gick. Den rörelse som Greta Thunberg startade i Stockholm och som nu blivit ett globalt fenomen.  

– Vi måste vara uthålliga i det här, för det är för våra barn och barnbarns skull. Att påverka politikerna här i rådhuset och på det centrala planet så att de gör något och inte bara pratar, säger Eva Sarcevic. 

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/orebro/klimatmarsch-pa-stortorget-infor-fn-motet-i-madrid-det-hander-inte-tillrackligt 

NA 30/11 2019

På marsch inför toppmötet

ÖREBRO Fyra dagar före FN:s stora klimatmöte COP25 i Madrid samlades ett hundratal örebroare utanför Rådhuset på fredagen för att manifestera för klimatet.
 
– Vi träffar nya människor varje fredag. Rörelsen växer, säger en av arrangörerna, Katarina Strandahl.
Katarina Strandahl är en av flera engagerade i klimatkampen som har varit på rådhustrappan varje fredag för att uppmärksamma frågan.
– Engagemanget håller sig stabilt. Vi är väldigt många och vi träffar nya människor varje fredag. Varje ny människa vi träffar har ju sitt nätverk, så rörelsen växer, säger Katarina Strandahl.
Fredagens klimatmarsch var en del av den globala manifestation som genomfördes i stora delar av världen under dagen.
Strandahl betonar att klimatfrågan handlar om kunskap och att så många som möjligt sluter upp för att få världsledarna att ta beslut som får utsläppen att minska.
– Jag hoppas att alla förstår allvaret, säger Strandahl.
 
Är den här klimatmarschen extra viktig, med tanke på FN:s klimattoppmöte i Madrid den tredje december?
– Den är jätteviktig, i och med att det är en global manifestation i dag. Det handlar om att skicka en signal till politikerna. Det är ett krismöte, eftersom vi står inför en kris. Då måste politikerna agera som att man står inför en kris, säger Katarina Strandahl.
På rådhustrappan talade Kerstin Hennerdal, som är barnpsykolog och barnboksförfattare, aktuell med boken ”Miris klimathjältar”, skådespelaren och musikern Niclas Ekholm, som framförde en egen sång, estradpoeten och konstnären Magdalena Eriksson, Hanna Boman från organisationen Extinction Rebellion Örebro, Rolf Lidskog, som är professor i sociologi vid Örebro universitet, och William Grönlund, som är lärare på Fellingsbro folkhögskola och engagerad i ett klimatnätverk aktivt på folkhögskolor i hela Sverige.
 
Alla deltagarna genomförde en marsch genom centrala Örebro, ackompanjerade av en sambaorkester.
Arrangerade gjorde Klimatfredag/Fridays For Future – rörelsen bakom Greta Thunberg, Klimatnätverket Örebro, Naturskyddsföreningen, Studiefrämjandet, Extinction Rebellion Örebro.
Text Samuel Borg
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.