Ekobycafé

Här är en liten berättelse om att prova att göra på ett annat sätt. Vi är fyra familjer i olika åldrar och storlekar som ingår i Ekogemenskap Lindesberg. Inför årets Framtidsvecka ville vi göra någonting, men visste inte riktigt vad. Vi fick då en idé om att vi skulle kunna bjuda in till ett tillfälle för de som ville att komma och höra om hur vår väg fram till skapandet av Ekogemenskap Lindesberg hade gått till. 

Vid en av våra träffar satt vi och diskuterade vad vi vill ha med i en sådan berättelse, en berättelse om att en annan värld är möjlig. En berättelse om att vi inte måste fortsätta i de hjulspår mänskligheten har kört in på, som enligt en majoritet av forskarna inte är något som kommer kunna fortsätta. Här kommer en kort sammanfattning av den berättelsen. Om du är sugen på att höra mer om vår resa, eller sitter med samma funderingar, finns det olika initiativ att engagera sig i! 

Tanken om Ekogemenskap Lindesbergs väcktes hösten 2019 utifrån en artikel i Gefle Dagblad som uppmanad till handling gällande klimat- och miljökrisen vi befinner oss i. Vi blev vid första tillfället 4 familjer som samlades och bestämde oss för att prova. Vi ville ha en gemenskap som handlade om att hjälpas åt, men också om att ha trevligt, umgås och fika. Vår och sommar 2020 hade vi sedan fyra olika träffar, en hos varje familj, som innehöll allt från fika till shou sugi ban till fika till målning med falu rödfärg och timmerarbete i skogen med fika. 

Ledorden i våra träffar har varit att alla deltar efter förmåga, att alla åldrar ska känna sig välkomna och att vi ska ha trevligt under tiden vi gör det. Vid utvärderingen hösten -20 var vi överens om att vi ville fortsätta med detta, i ungefär samma stil. Vi är sugna på att ha olika typer av studiecirklar tillsammans om t.ex. ätbara vilda växter, biodling och att ha fröbyte med varandra. Vi vill också fortsätta med Ekobycaféer eller Omstälningscaféer på olika teman här i framtiden. Hoppas att vi ses vid något tillfälle i framtiden!

Ekogemenskap Lindesberg

genom Teodor Ek

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.