Fartrusiga : om en gränslöst massmobil tid och vår fossilfria morgondag

Med ett löst och ledigt språk, humor och en entusiasm som verkligen smittar av sig tar sig Björn Forsberg an mobilitetens historia, dess nutid och dess framtid. Från världshistoriens första ”Maratonlopp”, via hästskjutsar, segelskeppen, ångbåten, den spårbundna trafiken, flyget, massbilismen och in i rymdåldern. Bokens titel är verkligen en fullträff. Nutiden kläs av inpå bara kroppen och aldrig har det väl framstått så extremt tydligt hur omöjligt vårt ”tillväxtsamhälle” är i längden. Också det ”fossilfria” hamnar under luppen. Skogen och åkermarken som skulle bli räddningen ut ur fossilsamhället, elbilen, vindkraften, solkraften. Allt synas i grunden. Ekomodernismen sågas jäms fotknölarna. Men Forsberg är också konstruktiv. Krisen kommer men framkomliga vägar ut ur den fossila logikens återvändsgränd anvisas och det görs tydligt att t.ex. spårbunden trafik är en fråga med stor framtidstyngd.

Det är slående att se hur ett fokus på just mobilitet så totalt kan åskådliggöra hela det moderna samhällets dilemma och hur lösandet av mobilitetsproblemen också kan lösa andra samhällsproblem.

Ordspråket, ”Känner du inte forntiden så förstår du inte nutiden och kan inte forma framtiden”, står stadigt.

Recession av Per Skoog

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.