Framtidsveckorna i Örebro län 2020 har startat!

I år har länets regionala omställningsnätverk (ROS) valt att istället för att arrangera den traditionella Framtidsveckan sprida ut det på inte mindre än fem veckor.

– Vi har under några år pratat om att sprida ut Framtidsveckan till fler veckor. I år under coronatider gör vi slag i saken för att inte komprimera alla aktiviteter, och därmed ge större möjlighet till att besöka fler evenemang, säger projektledare Maria Westerholm från ROS-nätverket.

Länets Framtidsvecka börjar traditionellt med helgen vecka 39 och nu löper arrangemanget under fem veckor framåt, 26 september till 1 november.

Det som erbjuds är ett smörgåsbord av arrangemang som ska inspirera till omställning och hållbarhet. Det blir olika samtal, aktiviteter och föreläsningar arrangerat av studieförbund, föreningar, företag, nätverk och privatpersoner. I pandemins spår har intresset för omställningsfrågor ökat.

Till helgen arrangeras exempelvis Framtidsdagen av folkbildarna i Karlskoga/Degerfors och Möckelnföreningarna där främst lokala föreningar i Karlskoga/Degerfors deltar på temat hållbarhet.

-Det kommer handla om framtidens utbildningar, framtidens mat och litegrann om blommor och bin, berättar Sofia Tungfeldt från Möckelnföreningarna.

Andra saker som arrangeras i helgen är höstmarknad i Latorp, öppet hus på Hjortsberga gård i Kumla och sakbytardag i Örebro. Läs mer på orebrolan.framtidsveckan.net.


Framtidsveckan
Den första Framtidsveckan genomfördes i Söderhamn i Hälsingland år 2009 och har sen dess spritt sig över landet. Hösten 2011 genomfördes för första gången en Framtidsvecka i Örebro län. Framtidsveckan är en unik manifestation för omställning av samhället till hållbarhet. Genom att visa positiva exempel vill vi öka medvetenheten om att det går att förändra vårt sätt att leva, vårt sätt att förvalta vår jord – och utveckla våra lokalsamhällen. Alla välkomnas att medverka, tillsammans inspirerar vi länets invånare till att bli medskapare.

Länets ROS-nätverk
ROS – Regional Omställning i Samverkan – är civilsamhällets nätverk av aktörer i Örebro län som vill lyfta fram hållbarhetsfrågorna och genom lokala initiativ bidra till en regional omställning. 2020 består ROS av Hela Sverige ska leva Örebro län, Naturskyddsföreningen Örebro län, Örebro läns bildningsförbund, Coompanion Örebro, Omställning Örebro, Hållbart Latorp, Omvända vär(l)den, Framtiden i Våra Händer, Svenska kyrkan/Örebro pastorat, ABF och JAK Medlemsbank. 

Kontakt
För mer info om Framtidsdagen 3/10: Sofia Tungfeldt tel: 070-380 07 15

För mer info om länets Framtidsveckor: Maria Westerholm tel: 073-348 05 89 alt ros.orebrolan@gmail.com

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.