Låt utrikesflyget betala sina verkliga kostnader

”Det är fantastiskt glädjande att Ryanair börjar flyga till London från Örebro. Det är en perfekt kombination, ett framgångsrikt flygbolag som skapar tillgänglighet till en världsstad som är viktig både för affärsresenärer och turister”, säger Mikael Smedberg, vd på Örebro Airport till Örebrokuriren.

Detta citat kan få vem som helst att undra i vilken surrealistisk version av verkligheten vi befinner oss. Hur kan förnekandet av situationens gravallvar blåsa så omärkt förbi? Trots att i stort sett varje nyhetssändning eller löpsedel innehåller ord som klimatkatastrof, koldioxidbudget eller extremväder så ångar tilltron till tillväxten på – som om den vore frikopplad från problemen. När sanningen är precis tvärtom. Den är orsaken.

För en individ som vill leva inom de planetära gränserna innebär en flygresa tur och retur till London en förbrukning av nästan en fjärdedel av den individuella utsläppsbudgeten.

Den sjätte april i år passerade Sverige den gräns där vi nyttjar mer av naturens resurser än vad planeten kan tillhandahålla under samma år. Vår hållbarhetsgräns. En gräns som passerats varje år, år ut och år in, i över femtio år. Trots att konsekvenserna av eskalerande resursuttag och utsläpp nu förkroppsligas genom våldsammare skogsbränder, värre översvämningar och starkare stormar, så fortsätter stora delar av politik och näringsliv som om inget händer. Hur kan de inte se?

För en individ som vill leva inom de planetära gränserna innebär en flygresa tur och retur till London en förbrukning av nästan en fjärdedel av den individuella utsläppsbudgeten. På en resa. På en dryg timme. Inte nog med det. Flygbolagen subventioneras med slopad moms och slopad energiskatt på flygbränslet. Örebros regioninvånare lägger dessutom varje år 35 miljoner kronor från sin lön, genom skatten, på att subventionera flygplatsen. Lägg till detta att region Örebro nyss slutit ett avtal på 600 000 kronor för att få synas på Ryanairs webbplats och på skyltar vid flygplatsen. Surrealism var ordet.

Slutsatsen är enkel. Vi måste, bland annat, snabbt flyga mycket mindre.

Måndagen den 14 november höll den nybildade Klimatalliansen sitt första informationsmöte i Örebro. Mötessalen i Föreningarnas hus var fylld till bristningsgränsen. Det är allt fler av världens medborgare som öppnat ögonen och häpnar över den surrealistiska dödsdansen. Även i Örebro. Det är allt fler av oss som nu tar ett steg tillbaka och anlägger en logisk och i högst grad realistisk lösningsfokuserad blick på situationen. Slutsatsen är enkel. Vi måste, bland annat, snabbt flyga mycket mindre. 

I klimatalliansen 15 krav finns rubriken Minska konsumtionens klimatpåverkan och därunder – låt utrikesflyget bära sina egna kostnader. Det är ett bra första steg. Jan Greve skriver i NA den 20 november om att ett biljettpris på flyg mellan Örebro och London borde ligga på 1468 kronor. Vi håller med. Det skulle vara en fantastiskt glädjande nyhet! Då skulle sannolikt inte Ryan Air etablera en sådan flygrutt från Örebro. Det vore en perfekt kombination, ett realistiskt beslut i en hållbar stad som är viktig både för vår gemensamma hälsa och våra barnbarns överlevnad.

Samtliga undertecknande är aktiva i Klimatalliansen i Örebro

Sara Bronner
hållbarhetsutvecklare

Mårten Gulliksson
professor

William Grönlund
folkhögskolelärare

Kersti Freed Klevmar
leg. Psykoterapeut

Charlotta Kjerrström
driver Kretsloppsateljén

Lotta Lemte
psykolog

Malin Norberg
vice ordförande Naturskyddsföreningen Örebro

Ewa Overmeer
aktiv i ROS, Regional Omställning i samverkan och Hela Sverige ska leva

Hanna Sjöberg
odförande Naturskyddsföreningen Örebro

Håkan Wallentinsson
handledare

Fredrik Welander
företagare

Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.